Πως να κάνεις επένδυση με ελάχιστα κεφάλαια

Πως να κάνεις επένδυση με ελάχιστα κεφάλαια
21 Φεβ 2013

Κεφάλαιο για επένδυση Με τη σημερινή οικονομική κρίση, μια επένδυση χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός που εκμεταλλεύεται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αρχίζοντας από το ΕΣΠΑ.

Η επένδυση και η χρηματοδότηση της

Σήμερα η χρηματοδότηση για οποιαδήποτε επένδυση είναι δυσεύρετη. Ακόμη και οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ προϋποθέτουν την ύπαρξη κεφαλαίου ίσου με τον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς η επιδότηση είναι κατά το ήμισυ(50%) του συνόλου, και έπεται των δαπανών. Δηλαδή πρώτα υλοποιείς και στη συνέχεια σε ενισχύουν. Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά άμεσα οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, είναι:

  1. Πως θα πάρω την επιδότηση από την αρχή, ώστε να την έχω για να ολοκληρώσω την επένδυση;
  2. Που θα βρω το υπόλοιπο 50% του κεφαλαίου της επένδυσης;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι στα πλαίσια της λειτουργίας των Τραπεζών. Εκχωρούμε την μελλοντική επιδότηση σε Τράπεζα, έναντι ενός ισόποσου δανείου σήμερα. Ουσιαστικά, δανειζόμαστε την επιδότηση πριν την εκταμιεύσουμε, και εξοφλούμε την Τράπεζα μόλις αυτή εκταμιευθεί.

Η απάντηση στο δεύτερο και πιο κρίσιμο ερώτημα, έρχεται μέσω της χρηματοδότησης της “ιδίας συμμετοχής” μας από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης). Μέσω του ΕΤΕΑΝ  κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει επιστρεπτέα χρηματοδότηση από 50 έως 500 χιλ ευρώ, με επιτόκιο ίσο με το ήμισυ ενός τυπικού επιχειρηματικού δανείου και αποπληρωμή σε 5 έως 10 έτη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει ακόμη και την ιδία συμμετοχή της εταιρείας στο ΕΣΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει το πρώτο μισό του επιχειρηματικού της σχεδίου με χρηματοδότηση από το ΕΤΕΑΝ, να υλοποιήσει το δεύτερο μισό με χρηματοδότηση της επιδότησης του ΕΣΠΑ από μία Τράπεζα, να εξοφλήσει την χρηματοδότηση της Τράπεζας με την επιδότηση του ΕΣΠΑ, και στη συνέχεια να  αποπληρώσει σε 60-120 μηνιαίες δόσεις το δάνειο του ΕΤΕΑΝ, από τα έσοδα της επιχείρησης.

Για τον συνδυασμό αυτό (επιδότησης από ΕΣΠΑ & χρηματοδότησης από το ΕΤΕΑΝ), απαιτούνται συνολικά τρεις υποβολές: Μια για το ΕΣΠΑ, μία για το ΕΤΕΑΝ, και μία για την εκχώρηση της επιδότησης. Η τελευταία μπορεί να γίνει και σε Τράπεζα της επιλογής σας, ή στην ίδια που έγινε η υποβολή για το ΕΤΕΑΝ.  Αναλυτικά, η σειρά που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:

  1. Υποβολή όλου του έργου στο ΕΣΠΑ, ώστε να λάβουμε επιδότηση για το 50% του προϋπολογισμού, στο τέλος της επένδυσης
  2. Υποβολή για χρηματοδότηση της ιδίας συμμετοχής στο ΕΤΕΑΝ, ώστε να λάβουμε χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 50% του προϋπολογισμού, προκαταβολικά
  3. Υποβολή για χρηματοδότηση έναντι της επιδότησης του ΕΣΠΑ, ώστε να μεταφέρουμε την επιδότηση του ΕΣΠΑ στην αρχή του έργου (εκχώρηση της επιδότησης)
  4. Υλοποίηση 100% του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από το (2) και (3)
  5. Αίτηση ολοκλήρωσης στο ΕΣΠΑ, ώστε να λάβουμε την επιδότηση και να εξοφλήσουμε τη χρηματοδότηση του (3)
  6. Αποπληρωμή της Χρηματοδότησης του ΕΤΕΑΝ (2), από τα έσοδα της επένδυσης, σε 5 έως 10 έτη, από το 2015 και μετά

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε (ενδεικτικά) να επενδύσουμε στην εταιρεία μας 100.000 ευρώ για ανακαίνιση, εξοπλισμό, λογισμικό, διαφήμιση και πολλά άλλα, πληρώνοντας κάθε μήνα λιγότερα από 450 ευρώ.

Θέλετε να ενημερώνεστε για παρόμοια θέματα; Κάντε Like τη

ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.