Πως δεν θα πληρώσουμε ακριβά έναν απρόβλεπτο κίνδυνο
26 Απρ 2018
Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι γεμάτο από αστάθμητους παράγοντες που ο καθένας τους ισοδυναμεί με έναν απρόβλεπτο κίνδυνο. Ευτυχώς, έχουμε πλέον τον τρόπο να βάλουμε τάξη σε αυτό το χάος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξανεμίσει τα κέρδη μας.
Τι εννοούμε ως απρόβλεπτο κίνδυνο;
Όλοι μας συμφωνούμε πως ο κίνδυνος είναι παρών σε ό,τι και να κάνουμε. Επιχειρηματικά, όμως, ο κίνδυνος είναι η πιθανότητα του να παρεκκλίνουμε τόσο από τις προβλέψεις μας ώστε να καταλήξουμε σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα περιβάλλον γεμάτο από αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα διαφέρουν και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Συνήθως, προέρχονται από αλλαγές στις προτιμήσεις πελατών, τον ανταγωνισμό, τις νέες τεχνολογίες, τα ατυχήματα καθώς και νέους νόμους και διατάξεις. Ενδεικτικά, τον απρόβλεπτο κίνδυνο μπορούμε να τον συναντήσουμε σε:
- Πωλήσεις (μείωση τιμών, αλλαγή πελατολογίου)
- Προμήθειες (εξάρτηση και αξιοπιστία προμηθευτών)
- Χρηματοοικονομικά (δυνατότητα εύρεσης κεφαλαίων, απώλειες πληρωμών)
- Ακίνητα και εξοπλισμό (πυρκαγιά και φυσικές καταστροφές)
- Καθημερινή λειτουργία (εργατικό ατύχημα, φθορά εξοπλισμού)
- Νομικές υποχρεώσεις (νέες διατάξεις ασφαλείας, περιβαλλοντικά, νομικές διενέξεις)
Αν και κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, κάθε επιχειρηματίας οφείλει να πάρει αποφάσεις σήμερα για το τι θα κάνει αύριο. Και το θέμα είναι ότι άνθρωποι χειρίζονται εξοπλισμό, διαχειρίζονται εγκαταστάσεις και οδηγούν οχήματα. Από τη στιγμή που κανείς μας δεν είναι τέλειος, αν κάτι είναι πιθανό να συμβεί, κάποια στιγμή θα συμβεί.
Πως προστατευόμαστε από έναν απρόβλεπτο κίνδυνο, σε 5 βήματα
Σε μια επιχείρηση έχουμε περιορισμένους πόρους και για αυτό δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε από τα πάντα. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να προστατευθούμε από οποιονδήποτε απρόβλεπτο κίνδυνο, αλλά μόνο από τους πιο σημαντικούς. Το πόσο σημαντικός είναι ένας απρόβλεπτος κίνδυνος εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα που θα έχει στην επιχείρηση. Έτσι, αν καλυφθούμε μόνο από τους πλέον σημαντικούς, θα είμαστε σίγουροι ότι οτιδήποτε άλλο και να συμβεί, δεν θα έρθει δα και το τέλος του κόσμου.
Τα 5 βήματα για να προστατευθούμε είναι:
- Διαπίστωση πιθανών απρόβλεπτων κινδύνων: Για να διαπιστώσουμε έναν απρόβλεπτο κίνδυνο, μπορούμε απλά να ρωτήσουμε το προσωπικό και τους συνεργάτες μας για το τι είναι πιθανό να μην πάει όπως θα θέλαμε. Έτσι αξιοποιούμε αποτελεσματικά την εμπειρία, τις γνώσεις και τις διορατικές τους ικανότητες.
- Ανάλυση των απρόβλεπτων κινδύνων: Αφού έχουμε βρει τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο πιθανό είναι να συμβούν και τι επιπτώσεις θα έχουν σε όρους οικονομικούς, χρόνου και σημαντικότητας.
- Προτεραιοποίηση απρόβλεπτων κινδύνων: Με βάση το πόσο πιθανό είναι να συμβούν και το πόσο σημαντική θα είναι η ζημιά, μπορούμε να κάνουμε μια λίστα ιεραρχημένη από την μεγαλύτερο στην μικρότερη επίπτωση.
- Διαχείριση των απρόβλεπτων κινδύνων: Αρχίζουμε από τον κίνδυνο με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, βρίσκουμε πως μπορούμε να τον αποφύγουμε ή πως θα είμαστε καλυμμένοι εάν και εφ’ όσον συμβεί.
- Παρακολούθηση των απρόβλεπτων κινδύνων: Στην διάρκεια των καθημερινών μας εργασιών, παρακολουθούμε και καταγράφουμε και τα απρόβλεπτα περιστατικά. Μόλις συμβεί κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε, βρίσκουμε λύση και το καταχωρούμε προτεραιοποιημένα για περαιτέρω διαχείριση. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ προστατευμένοι θα είμαστε.
Ενδεικτικά, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια εταιρεία παραγωγής τροφίμων. Με ερωτήσεις στο προσωπικό και συνεργάτες, βρήκαμε τους μεγαλύτερους κίνδυνους και τους ιεραρχήσαμε στην ακόλουθη λίστα:
- Να καταναλωθεί ένα αλλοιωμένο προϊόν μας
- Να έρθει μια μεγάλη παραγγελία από το εξωτερικό και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε γιατί δεν έχουμε πρώτες ύλες
- Να συμβεί ένα εργατικό ατύχημα στην παραγωγή
- Να έχουμε πυρκαγιά στην αποθήκη με τα έτοιμα προϊόντα
Τον κίνδυνο να παράγουμε αλλοιωμένο προϊόν το αντιμετωπίζουμε με πιστοποίηση κατά ISO 22000. Σε 6 μήνες θα μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που θα προσέχει όλα τα κρίσιμα σημεία της παραγωγής, πριν από εμάς, για εμάς.
Τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ενδεικτικά για πρώτες ύλες, την αντιμετωπίζουμε με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο θα υπολογίσει τις ανάγκες μας σε κεφάλαια, καθώς και από που μπορούν να βρεθούν. Καθώς όμως μια έγκριση δανείου μπορεί να απαιτήσει μήνες, ενώ μια αντίστοιχη έγκριση στο ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό Νόμο χρόνια, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να προετοιμαστούμε για τα επόμενα έτη.
Ένα εργατικό ατύχημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και να κληθούμε να πληρώσουμε έως και 120.000 ανά περιστατικό. Μια ασφάλιση ατυχήματος θα μας προστατεύσει από μια τέτοια πληρωμή, πληρώνοντας 4% της αποζημίωσης ως ασφάλιστρο. Στα 25 χρόνια που θα έχουμε πληρώσει ασφάλιστρα ίσα με την αποζημίωση, τουλάχιστον μια φορά θα μας έχει χρειαστεί.
Μια πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Μια ασφάλιση των εμπορευμάτων μας από φυσικές καταστροφές, θα μας εξασφαλίσει ότι θα έχουμε τα κεφάλαια για να τα ξαναπαράγουμε, με λιγότερο από 5% του κόστους τους ως ασφάλιστρο. Και όπως με το εργατικό ατύχημα, τουλάχιστον μια φορά θα το χρειαστούμε.
Με το κόστος πρόληψης να εκπίπτει από την φορολογία και να μετριέται σε λίγες εκατοστιαίες μονάδες του τζίρου της, μια εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ό,τι κι αν συμβεί. Θα έχει πετύχει όμως και ακόμη ένα βήμα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της. Και αν έχεις ευχαριστημένους πελάτες, μεγαλώνεις και επεκτείνεσαι.
Κερδίστε προστασία από έναν απρόβλεπτο κίνδυνο
Η ErgoQ, με την εμπειρία της στην επιχειρηματικότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον απρόβλεπτο κίνδυνο και να προστατευτείτε από κάθε σοβαρή ζημιά, με ακρίβεια και ευελιξία. Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας για ένα δωρεάν ραντεβού για να διαπιστώσουμε τους δικούς σας απρόβλεπτους κινδύνους και να σας προτείνουμε πως να προστατευτείτε από αυτούς.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.