Αναζητείς εργασία; Δημιούργησε την!
12 Σεπ 2013
Πριν από μερικούς μήνες, η Κυριακάτικη έκδοση των Times της Νέας Υόρκης δημοσίευσε ένα άρθρο του Thomas Friedman που φωτίζει την αναζήτηση για εργασία στη σημερινή εποχή από μια εντελώς νέα σκοπιά. Ο T. Friedman περιγράφει πολιτικά τον εαυτό του ως “ριζοσπαστικό κεντρώο”, και αν μη τι άλλο, οι ριζοσπαστικές ιδέες και λύσεις αποδίδουν καλύτερα μέσα σε μια οικονομική κρίση.
Το άρθρο άπτεται συνέντευξης που πήρε ο κ. Friedman από τον κ. Tony Wagner, εκπαιδευτικό ειδικό του Harvard σε θέματα καινοτομίας, σχετικά με το νέο του βιβλίο “Δημιουργώντας Καινοτόμους Ανθρώπους: Αναπτύσσοντας νέους ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο” (Creating Innovators: The Making of Young People Who Will Change the World) και αναφέρεται στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, αν και τα συμπεράσματα του έχουν παγκόσμια εφαρμογή. Το συμπέρασμα είναι ότι το τρέχων εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαρχαιωμένο, και δεν μπορεί να δώσει κάποια επιπρόσθετη αξία ώστε να παράγει άτομα που θα βρουν εργασία και θα αποκατασταθούν επαγγελματικά, πόσο μάλλον να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
Χρειάζεσαι εργασία; Να καινοτομήσεις!
Από την άλλη, οι καλοπληρωμένες θέσεις για εργασία που απαιτούσαν μέτρια προσόντα, και αποτελούσαν παλαιότερα τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης, σήμερα φθίνουν συνεχώς. Πλέον, μια καλοπληρωμένη θέση για εργασία απαιτεί πολύ υψηλά προσόντα. Οι λοιπές δουλειές είτε αναλύονται σε απλούστερες εργασίες οι οποίες στη συνέχεια δίνονται υπεργολαβία ακόμη και στο εξωτερικό, είτε -πολύ συχνότερα- η τεχνολογία έχει καταστήσει την συγκεκριμένη εργασία ξεπερασμένη. Εδώ καταθέτει την άποψη του ο κ. Wagner, ότι η εκπαίδευση σήμερα δεν θα ‘πρεπε να δίνει “εφόδια”, αλλά να διευρύνει το πνεύμα ώστε το άτομο να καταλάβει πως να προσθέτει αξία σε οτιδήποτε κάνει.
Αυτό είναι συμπυκνωμένο νόημα, ακόμη και για δημοσιογράφο των Times. Ζητώντας ο κ. Friedman μια μεγαλύτερη ανάλυση, ο κ. Wagner απάντησε: “Σήμερα, καθώς η γνώση είναι διαθέσιμη σε κάθε συσκευή με σύνδεση στο Ιντερνετ δεν μετράει τόσο το τι γνωρίζεις, αλλά το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που γνωρίζεις. Η ικανότητα να καινοτομείς – η δυνατότητα του να λύνεις προβλήματα ή να εισάγεις νέες ιδέες στην καθημερινή ζωή- καθώς και δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, επικοινωνία και συν-εργασία είναι πολύ πιο σημαντικά από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Όπως είχε αναφέρει ένα στέλεχος μεγάλης επιχείρησης, ‘Μπορούμε να διδάξουμε σε νεοπροσλαμβανόμενους το περιεχόμενο της εργασίας, και θα το κάνουμε γιατί αλλάζει συνεχώς, αλλά δεν μπορούμε να τους διδάξουμε πως να σκέφτονται, να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία'”.
Η προηγούμενη γενιά είχε την εύκολη λύση, το “να βρει δουλειά”. Η σημερινή γενιά θα πρέπει να δημιουργήσει την εργασία της. Θα υπάρχουν και τυχεροί, που θα βρουν εύκολα δουλειά, αλλά ακόμη και αυτοί θα πρέπει να την επαν-εφευρίσκουν, αναδιοργανώνουν και επανασχεδιάζουν πολύ συχνότερα από ότι οι γονείς τους, αν θέλουν να πάνε μπροστά. Το άρθρο συνεχίζει, ασχολούμενο με το ποιους στόχους θα έπρεπε να έχει η εκπαίδευση σήμερα και τι απαιτήσεις δημιουργεί αυτό από τους εκπαιδευτικούς, και φέρει ως καλό παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Και κλείνει με νότα αισιοδοξίας, αναφέροντας ότι η καινοτομία και δημιουργικότητα έχουν ήδη εισαχθεί σε πανεπιστημιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, δίνοντας ως παράδειγμα τις γνωστές σχολές Media Lab του MIT και D-School του Stanford.
Συνοψίζοντας, σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις τη δική σου δουλειά από ότι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Μέσω του Διαδικτύου μπορείς να είσαι σε επαφή τόσο με το γραφείο σου, όσο και με πελάτες και προμηθευτές, να κάνεις πληρωμές μέσω web banking, τα τηλέφωνα σου μέσω VOIP, όλα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Επιπλέον υπάρχουν ευκαιρίες για χρηματοδότηση καθώς και επαγγελματική υποστήριξη. Αν είσαι άνεργος ή άνεργη ή έκλεισε η εταιρεία που εργαζόσουν ή ενδιαφέρεσαι για ένα πρόσθετο εισόδημα, και μπορείς να σκεφτείς 3-4 ιδέες που θα μπορούσαν να πιάσουν, μην χάνεις χρόνο. Μια ιστοσελίδα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Προώθησε την μέσω του Facebook. Αν δεν πιάσει τελικά, δοκίμασε την επόμενη ιδέα. Και στην πορεία, θα έχεις μάθει κάτι παραπάνω και η επόμενη προσπάθεια θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία.
Στην ErgoQ πιστεύουμε στην καινοτομία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργεί. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ιδέα σας σε μια σύγχρονη επιχείρηση, να σας στηρίξουμε για χρηματοδότηση, και έχουμε καινοτόμες λύσεις για την επιχειρηματική σας οργάνωση. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση, και θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.