Δράσεις του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της μεταποίησης

04 Ιούν 2010

H Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Τ. Κατσέλη, παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Ελληνική Μεταποίηση 2010». Με το πρόγραμμα εκτιμάτε ότι θα ενισχυθούν πάνω από 6.000 επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές, ώστε να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική τους διαδικασία, από την προμήθεια πρώτων υλών, την επεξεργασία των προϊόντων μέχρι και τη διάθεσή τους στην αγορά, να αναπτύξουν την καινοτομία σε όλα τα στάδια της δραστηριοποίησής τους,  να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια τους καθώς και να ενθαρρυνθεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον παραγωγικών μεθόδων.

Οι τέσσερις δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες

Η δράση αυτή, με δημόσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης.
Με τη δράση αυτή, προωθείται ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας και της διοίκησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η λειτουργία των επιχειρήσεων με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Δικαιούχοι είναι βασικά οι εταιρείες όλων των κατηγοριών, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας, καθώς και συνεταιρισμοί, που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν τζίρο μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ.
Το ύψος κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέρχεται από 40.000 έως 200.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης κλιμακώνεται από 35% μέχρι 45% σε τρεις κλίμακες ανά γεωγραφική ζώνη – 35%, 40% και 45%.
Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί και να αρχίσει η υποβολή προτάσεων στις αρχές Μαΐου.

Πράσινη Επιχείρηση 2010

Η δράση αυτή, με δημόσιο προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, στοχεύει τη μείωση του ενεργειακού και, κυρίως του περιβαλλοντικού, αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, τη μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς και τη συμμόρφωση επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των ειδών που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας.
Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται και πάλι σε 35%, 40% και 45% ανά γεωγραφική ζώνη.
Το πρόγραμμα αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Πράσινες Υποδομές 2010

Η δράση αυτή, με δημόσιο προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και της διαχείρισης αποβλήτων.
Βασικός στόχος της δράσης είναι να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης και εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων.
Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 300.000 μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται για τις μεν μεσαίες επιχειρήσεις σε 30%, 35% και 40% ανά γεωγραφική ζώνη, για τις δε μικρές και πολύ μικρές αυξάνεται και κυμαίνεται από 35%, 40% και 45%, πάλι ανά γεωγραφική ζώνη.
Το πρόγραμμα αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Ένδυση και Υπόδηση – Νέες Προοπτικές

Η δράση αυτή, με δημόσιο προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης, της υπόδησης και του δέρματος.
Η δράση ενισχύει την προβολή των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, και δίνει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται για τις μεν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από 30.000 μέχρι 150.000 ευρώ, για τις δε μεσαίες από 80.000 έως 200.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται για τις μεν μεσαίες επιχειρήσεις από 30%, 35% και 40% ανά γεωγραφική ζώνη, για τις δε μικρές και πολύ μικρές αυξάνεται και κυμαίνεται από 35%, 40% έως και 45% ανά γεωγραφική ζώνη.
Το πρόγραμμα αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στο σχεδιασμό, υλοποίηση και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου σας.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.