ΕΛΟΤ 1429 – Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας

06 Αυγ 2010

Το πρότυπο αυτό αναφέρεται σε οργανισμούς του δημοσίου προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο  σχεδιασμό, την διοίκηση, την διεκπεραίωση, την  διαχείριση, την  παρακολούθηση και τον έλεγχο επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013

Η 30η Σεπτεμβρίου 2010 ορίσθηκε ως καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία έχουν ισχύ τα έγγραφα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας της μεταβατικής περιόδου της ΥΑ 1258/ΕΥΣ 281/11.1.08 όπως ανακοινώθηκε με την έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 43101/ΕΥΘΥ 2038, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1914/8-9-09.

Μετά από την προαναφερθείσα ημερομηνία, είναι υποχρεωτική η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων πράξεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007- 2013 σύμφωνα με το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1429. Η επιβεβαίωση – πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας θα διενεργείται από τους διαπιστευμένους από το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) ανεξάρτητους Φορείς Πιστοποίησης και αφορά το Επίπεδο 1, όπως αυτό ορίζεται στους οδηγούς εφαρμογής ΕΛΟΤ 1431-1 και 2.
Όσοι δικαιούχοι έχουν επιβεβαιώσει την διαχειριστική τους επάρκεια κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την 1η Απριλίου 2009, οφείλουν μετά την πάροδο 18 μηνών από την έκδοση του εγγράφου επιβεβαίωσης να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση της επάρκειας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429. Στην περίπτωση των δικαιούχων που υλοποιούν πράξεις επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για την πιστοποίησή τους κατά ΕΛΟΤ 1429 έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, ενημερώνοντας κατάλληλα τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης των προγραμμάτων, εφ’ όσον βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποιούμενες πράξεις. Η πιστοποίηση, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010.

Όσοι δικαιούχοι πιστοποιηθούν κατά ΕΛΟΤ 1429, πρέπει να διατηρούν ενεργό το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας για την περίοδο 2007- 2013 και να τηρούν τις υποχρεώσεις για την επιτήρηση και επαναπιστοποίηση του Συστήματος. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποστέλουν στις αρμόδιες αρχές διαχείρισης αντίγραφα των εγγράφων επιτήρησης και επαναπιστοποίησης. Ανάλογες αναφορές θα υποβάλουν και οι Φορείς Πιστοποίησης προς την Εθνική Αρχή Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων. Συγκεκριμένα, αν σε έλεγχο δικαιούχου από ευρωπαϊκό ή εθνικό φορέα διαπιστωθούν παρατυπίες οι οποίες αποδίδονται σε πρόβλημα που σχετίζεται με το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας, τότε το Ε.ΣΥ.Δ. πραγματοποιεί έκτακτη αξιολόγηση του Φορέα Πιστοποίησης με επιτόπια επιθεώρηση στο δικαιούχο.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.