Επιχειρηματική Ιδέα : Αρωματικό ελαιόλαδο

Επιχειρηματική Ιδέα : Αρωματικό ελαιόλαδο
29 Ιαν 2014

aromatiko_elaioladoΤο ελαιόλαδο αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα κύρια παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια και στην ξένη αγορά. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και η μεγάλη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί για το αρωματικό ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις του έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς αποτελεί ένα διαφοροποιημένο προϊόν που ελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρων των καταναλωτών. Η ενασχόληση με το αρωματικό ελαιόλαδο είναι μια επιχειρηματική ιδέα με πολλές προοπτικές εξέλιξης για έναν νέο ή υφιστάμενο επιχειρηματία .

Το αρωματικό ελαιόλαδο

Το αρωματικό ελαιόλαδο είναι τυποποιημένο ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, ακόμη και καυτερή πιπεριά ή/και άλλα αρωματικά φυτά. Το ελαιόλαδο διαλύει τα αιθέρια έλαια από τα αρωματικά φυτά, δίνοντας μια αξιοσημείωτη γεύση στην δοκιμή του. Στην Ελλάδα, ο μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων αρωματικών φυτών (σχεδόν 2000 είδη), δίνει την ευκαιρία στον επιχειρηματία να έχει μεγάλο εύρος επιλογών όσον αφορά το αρωματικό ελαιόλαδο που θα παράγει, δημιουργώντας διαφορετικές γεύσεις για όλα τα γούστα.

Ο επιχειρηματίας θα ασχολείται με την μεταποίηση του ελαιόλαδου σε αρωματικό ελαιόλαδο και θα εδραιώνεται σε συγκεκριμένο χώρο παραγωγής. Θα πρέπει να αξιολογήσει πολύ καλά τους συνεργάτες του καθώς θα πρέπει να προμηθεύεται αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αντίστοιχα φρέσκα αρωματικά φυτά και όχι αποξηραμένα, για να διατηρούν το ιδιαίτερο άρωμά τους. Επιπλέον το αρωματικό ελαιόλαδο θα πρέπει να συσκευάζεται σε υψηλής ποιότητας γυάλινα μπουκάλια όχι μόνο από άποψη αισθητικής αλλά και για αποφυγή αλλοιώσεων του ελαιολάδου. Η παραγωγή της επιχείρησης είναι αρκετά απλή, με το ελαιόλαδο να διαλύει τα έλαια σε 3 βδομάδες εώς 6 μήνες, ανάλογα τα αρωματικά φυτά που θα περιλαμβάνει. Για αρχή μια επίσκεψη σε εκθέσεις τροφίμων όπως η Anuga θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον επιχειρηματία να βρει ευκαιρίες για εξαγωγές και νέους αγοραστές για το προϊόν του απ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου έχει ήδη προκηρυχθεί το Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» , με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ίδρυση μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου για παραγωγή επώνυμου προϊόντος.

Η επιχείρηση θα χρειαστεί :

  • Χώρο για Συσκευαστήριο & Αποθήκη (500 τ.μ. περίπου μαζί)
  • Τεχνολόγο τροφίμων και Αποθηκάριο
  • Μηχανολογικό εξοπλισμό (δεξαμενή αποθήκευσης, πληρωτικό φιαλών, ετικετέζα)
  • Δικτυακή παρουσία (site), στα ελληνικά και αγγλικά
  • ErgoQube για εσωτερική οργάνωση: Επαφές, ραντεβού, πωλήσεις, προσφορές, τηλέφωνα, e-mail, υπενθυμίσεις, αρχεία, ενημερωτικά, όλα προσβάσιμα μέσω του κινητού, tablet, laptop ή υπολογιστή, είτε είσαι εντός γραφείου είτε σε έκθεση στο εξωτερικό
  • Πιστοποίηση κατά ISO 22000 (απαραίτητο για τρόφιμα)
  • Κεφάλαιο κίνησης 6 μηνών, με χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ
  • Ενημερωτικά έντυπα και κάρτες
  • Συνεργασία με μεταφορικές σε περίπτωση εξαγωγών

Η διαφήμιση της εταιρείας μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων σε περιοδικά όσο και με social media, e-mail απευθείας σε πελάτες/με συμμετοχή σε εκθέσεις. Θα συμβάλλει τόσο στη γνωριμία με την αγορά όσο και με τους ανταγωνιστές .Τέλος, η ιστοσελίδα της επιχείρησης θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαφήμισή της και θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πελατών εξωτερικού.

Ενδεικτικά Χρηματοοικονομικά μεγέθη 1ο ΕΤΟΣ 2ο ΕΤΟΣ 3ο ΕΤΟΣ
Δαπάνες έναρξης
Δεξαμενές, Συσκευαστήριο, Χώρος εγκατάστασης, εξοπλισμός, Ενημερωτικά έντυπα, Site, Πιστοποίηση ISO 22000, ErgoQube
(Μπορεί να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από Μέτρο 123Α ή/και ΕΤΕΑΝ)

30.000

Πωλήσεις
Σε εμπόρους εξωτερικού, με γνωριμία μέσω εκθέσεων και επαγγελματικών ταξιδιών

100.000

130.000

200.000

Κόστος Πωληθέντων
Αγορά ελαιολάδου, αρωματικών φυτών και φιάλων
(Μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω ΤΕΠΙΧ – κεφάλαιο κίνησης)

35.000

50.000

70.000

Δαπάνες λειτουργίας(Ενοίκια, ΔΕΚΟ, Συνδρομές, Ταξίδια, Μισθοί προσωπικού)

20.000

30.000

45.000

Κέρδη

15.000

50.000

85.000

Με τη σημερινή οικονομική κρίση, κάθε επιχείρηση θα χρειασθεί χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί. Η ErgoQ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υποστήριξη νέων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση(ΕΣΠΑ, Μετρο 123Α, ΟΑΕΔ ή ΤΕΠΙΧ) και πετυχαίνουμε έως και 100% χρηματοδότηση της νέας σας επιχείρησης. Παράλληλα προσφέρουμε και διακεκριμένες, καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις, όπως ο ErgoQube. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και καθημερινή λειτουργία της δικής σας επιχείρησης.

Θέλετε να ενημερώνεστε για παρόμοια θέματα; Κάντε Like τη

 

 


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.