Επιχειρηματική Ιδέα : Παράλληλες Εισαγωγές

Επιχειρηματική Ιδέα : Παράλληλες Εισαγωγές
04 Δεκ 2013

παράλληλες εισαγωγέςΠολλοί καταναλωτές καταφεύγουν ήδη σε αγορές γειτονικών χωρών, λόγω των χαμηλότερων τιμών. Οι παράλληλες εισαγωγές αυτών των προϊόντων με τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, φέρνουν τα προϊόντα αυτά στον τόπο μας, και αποτελούν μια σίγουρη επένδυση για όποιον θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Οι παράλληλες εισαγωγές

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, διαθέτουν σε κάθε χώρα σχεδόν το ίδιο προϊόν σε διαφορετικές τιμές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, καθένας μπορεί να εισάγει παράλληλα με τους αντιπροσώπους, μεσάζοντες και ενδιάμεσους οτιδήποτε από όποια χώρα της ΕΕ επιθυμεί, παρακάμπτοντας τα επίσημα κανάλια διάθεσης και συμπιέζοντας σημαντικά τις τιμές. Αν και υπάρχουν ακόμα μερικά νομικά εμπόδια στα φαρμακευτικά και καλλυντικά, ο ΟΟΣΑ στην μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας προτείνει να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει και να είναι παντού ελεύθερες οι “παράλληλες” εισαγωγές.

Με την κατάργηση των 555 νόμων που εμποδίζουν την μείωση των τιμών, θα απελευθερωθούν οι τιμές σε προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, η Ιταλία είναι πρώτος προμηθευτής της Δ. Ελλάδας  σε απορρυπαντικά και είδη υγιεινής, και η  Βουλγαρία της Σ. Ελλάδας σε είδη τροφίμων. Ενδεικτικά, η Βασίλαγας ΑΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι ήδη δυναμικά στην αγορά με προϊόντα παράλληλων εισαγωγών.

Ο επιχειρηματίας που θέλει να κάνει παράλληλες εισαγωγές, θα ιδρύσει μια χονδρεμπορική εταιρεία, η οποία θα αγοράζει χονδρικής επώνυμα προϊόντα γνωστών πολυεθνικών ομίλων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία), θα τα εισάγει στην Ελλάδα και θα τα διαθέτει σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και σε μικρά δίκτυα σούπερ μάρκετ, επιτρέποντας τους να γίνουν άκρως ανταγωνιστικά και να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Το προϊόν θα είναι σχεδόν το ίδιο με το το αντίστοιχο προϊόν στην ελληνική αγορά. Φυσικά το προϊόν θα χρειαστεί και κάποιες σημάνσεις στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που συνήθως αφορά την επικόλληση μιας αυτοκόλλητης ετικέτας στα ελληνικά στην πίσω πλευρά της συσκευασίας.

Η επιχείρηση για να λειτουργήσει, θα χρειαστεί :

 • Γραφείο με αποθήκη

 • Συνεργασία με Μεταφορική (για διανομή)

 • Δικτυακή παρουσία (site), στα ελληνικά και αγγλικά

 • E-shop για παραγγελιοληψία

 • Ενημερωτικά έντυπα και κάρτες

 • ErgoQube για εσωτερική οργάνωση: Επαφές, ραντεβού, πωλήσεις, προσφορές, τηλέφωνα, e-mail, υπενθυμίσεις, αρχεία, ενημερωτικά, όλα προσβάσιμα μέσω του κινητού, tablet, laptop ή υπολογιστή, είτε είναι εντός γραφείου είτε σε έκθεση ή προμηθευτές στο εξωτερικό

 • Υπολογιστές για εργασία

 • Εκτυπωτή αυτοκόλλητων ετικετών και ετικετέζα

 • Γραμματεία (από το δεύτερο έτος)

 • Πιστοποίηση κατά ISO 9001 (επιθυμητό) και κατά ISO 22000 (υποχρεωτικό σε περίπτωση που ασχοληθεί με εισαγωγή τροφίμων)

 • Κεφάλαιο κίνησης, με χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ

Η επιχείρηση θα πρέπει να αξιολογήσει καλά τους συνεργάτες της που θα αναλάβουν την διανομή των προϊόντων της, και εδώ είναι πολύτιμος σύμμαχος το ISO 9001. Επίσης, με τον ErgoQube και την ηλεκτρονική διαχείριση εργασιών του, η εταιρεία θα μπορεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία εισαγωγής και να λειτουργεί ταχύτατα. Παράλληλα, η ιδέα μπορεί να συνδυαστεί και με την Επιχειρηματική ιδέα: εξαγωγές τροφίμων, ώστε να επιφέρει καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών αλλά και μεγιστοποίηση στα κέρδη .

Ενδεικτικά Χρηματοοικονομικά μεγέθη 1ο ΕΤΟΣ 2ο ΕΤΟΣ 3ο ΕΤΟΣ
Δαπάνες έναρξης(Γραφείο με αποθήκη, site, e-shop, διαφημιστικά έντυπα, ErgoQube, εκτυπωτής, ετικετέζα, ISO 9001 & ISO 22000)(Μπορεί να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή/και ΕΤΕΑΝ)

30.000

Επιδότηση ΕΣΠΑ (50%)

-15.000

Σύνολο δαπανών Έναρξης (Ίδια κεφάλαια)

15.000

Πωλήσεις

250.000

650.000

1.000.000

Κόστος Πωληθέντων (Μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω ΤΕΠΙΧ – κεφάλαιο κίνησης)

210.000

570.000

900.000

Δαπάνες λειτουργίας(ενοίκια, ΔΕΚΟ, συνδρομές, μισθοί προσωπικού, μεταφορικά)

30.000

50.000

60.000

Κέρδη

10.000

30.000

40.000

Η διαφήμιση της εταιρείας μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων σε περιοδικά όσο και μέσω του site, social media ή/και  e-mail, καθώς και με προσωπικές επαφές με υποψήφιους πελάτες.

Με τη σημερινή οικονομική κρίση, κάθε επιχείρηση θα χρειασθεί χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί. Η ErgoQ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υποστήριξη νέων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ ή ΤΕΠΙΧ) και πετυχαίνουμε έως και 100% χρηματοδότηση της νέας σας επιχείρησης. Παράλληλα προσφέρουμε και διακεκριμένες, καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις, όπως ο ErgoQube. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και καθημερινή λειτουργία της δικής σας επιχείρησης.

Θέλετε να ενημερώνεστε για παρόμοια θέματα; Κάντε Like τη


 

Ενημέρωση 25 Ιουλίου 2014

Η Colgate Palmolive προσπάθησε να αποτρέψει πελάτες της στην Ελλάδα από το να προμηθεύονται προϊόντα από παράλληλες εισαγωγές, και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού την έστειλε στα δικαστήρια, καθώς δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα να το κάνει.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.