HACCP
06 Αυγ 2010
Στα πλαίσια δημιουργίας νέων δεδομένων στον τομέα της Ασφάλειας των τροφίμων που επιβάλλονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) Αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων) και από την ισχύουσα πλέον Ελληνική νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 487/4.10.2000), απαιτείται η εφαρμογή, διατήρηση και αναθεώρηση ενός συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points ή HACCP) για τις επιχειρήσεις που:
- παρασκευάζουν
- μεταποιούν
- παράγουν
- συσκευάζουν
- αποθηκεύουν
- μεταφέρουν
- διανέμουν
- διακινούν
- προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα.
Η μελέτη HACCP είναι υποχρεωτική για κάθε επιχείρηση. Η λειτουργία της συνίσταται στον εντοπισμό των κινδύνων, στον ορισμό κρισίμων σημείων ελέγχου και εν συνεχεία στην παρακολούθηση των κρισίμων σημείων αυτών. Στόχος της είναι η διασφάλιση του προϊόντος έναντι χημικών, βιολογικών ή φυσικών παραγόντων που είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Ειδικότερα, το περιεχόμενο και κάθε συστήματος HACCP βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
- Ανάλυση των πιθανών κινδύνων στις παραγωγικές διεργασίες.
- Αναγνώριση των σημείων όπου μπορεί να εμφανιστούν τέτοιοι κίνδυνοι.
- Προσδιορισμός των κρισίμων αυτών σημείων.
- Προγραμματισμός και εφαρμογή των Διαδικασιών Ελέγχου και Επίβλεψης των κρίσιμων αυτών σημείων.
- Επανέλεγχος του ορθού τρόπου εφαρμογής του Συστήματος HACCP
Η πιστοποίηση του συστήματος της διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι το επόμενο βήμα για μια επιχείρηση προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι προσφέρει στους πελάτες της ή τους τελικούς καταναλωτές ασφαλή προϊόντα.
Πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι :
– Την απόδειξη ότι έχει υιοθετήσει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής
των τροφίμων
– Τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές
– Την κατοχύρωση της ασφάλειας των προϊόντων της
– Την διασφάλιση της πρόσβασης των προϊόντων της σε μεγάλες αγορές
– Την απόκτηση ενός ισχυρού εργαλείου Marketing.