Σχεδιάζεται να εξομειωθούν τα βιοκαύσιμα με το πετρέλαιο

Σχεδιάζεται να εξομειωθούν τα βιοκαύσιμα με το πετρέλαιο
11 Οκτ 2012

Βιοκαύσιμα (Pellets) σε αποθήκευσηΤο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έβγαλε σε διαβούλευση που αρχίζει την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και λήγει την Κυριακή 14  Οκτωβρίου, διάταξη που εξομοιώνει τα βιοκαύσιμα με το πετρέλαιο, όσον αφορά τα υποχρεωτικά αποθέματα καυσίμων, ενώ παράλληλα εισάγει σημαντικό αριθμό νέων βημάτων για την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων.

Επιπροσθέτως, η διάρκεια της  διαβούλευσης  είναι εξαιρετικά σύντομη (4 ημέρες εκ των οποίων οι 2 σε Σαββατοκύριακο). Σημειώνουμε ότι το αντικείμενο της διαβούλευσης δεν έχει καμία συνάφεια με τα “ανοικτά σημεία” της Τρόικα, και ως εκ τούτου δεν είναι κατεπείγον.

Οικονομικά εμπόδια εισόδου στα βιοκαύσιμα

Αν και τα βιοκαύσιμα είναι μορφή καυσίμου, οπωσδήποτε τα αποθέματα ξυλείας δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Η προς διαβούλευση διάταξη, όμως, εξομοιώνει τα βιοκαύσιμα με το πετρέλαιο. Ωστόσο, πρόσφατα, ο νόμος περί των υποχρεωτικών αποθεμάτων πετρελαϊκών καυσίμων, είχε κατηγορηθεί ότι “κλείνει” την αγορά των καυσίμων, επιτρέποντας μόνο μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργούν στην αγορά, καθώς μόνο εύρωστες οικονομικά εταιρείες διανομής έχουν την οικονομική άνεση να κρατούν τόσο μεγάλα αποθέματα.

Νέα θέματα σύστασης και λειτουργίας για τα βιοκαύσιμα

Από την άλλη, σε αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο για την απλοποίηση σύστασης επιχειρήσεων, η προς διαβούλευση διάταξη εισάγει πλήθος περιπλοκών αναφορικά με αναγκαία ΦΕΚ, ισολογισμούς, έγγραφα από Πρωτοδικείο, Εφορία και Περιφέρεια καθώς και συννημένο επιχειρηματικό σχέδιο με προβλέψεις πωλήσεων, κόστους λειτουργίας και πηγών χρηματοδότησης (!), για κάθε εταιρεία του κλάδου.

Αν και η εταιρεία μας έχει την εμπειρία για τη συλλογή των απαιτούμενη δικαιολογητικών καθώς και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδιασμού,  ενώ διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς βιοκαυσίμων,αυτές οι δεξιότητες δεν είναι ευρέως διαθέσιμες στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του χώρου. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι να εισαχθούν εμπόδια εισόδου των νέων, αλλά και της ανάπτυξης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η υπέρμετρη φορολόγηση των ορυκτών καυσίμων έχει στρέψει τους καταναλωτές στα βιοκαύσιμα. Σημειώνουμε ότι υπάρχει και αντίστοιχη πρόθεση της κυβέρνησης να εξομοιώσει τη φορολογία του υγραερίου με το ντίζελ, καθώς και εκεί οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις.

[box type=”note”]Άποψη
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές είναι αναμενόμενο να στρέφονται στις πλέον οικονομικές επιλογές. Όπως έχει αποδειχτεί πάμπολλες φορές παγκοσμίως, κάθε προσπάθεια τεχνητής χειραγώγησης των αγορών (μέσω νόμων, φορολογίας, εμποδίων εισόδου κ.α.) το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει την παραοικονομία. [/box]

Το πλήρες κείμενο της διαβούλευσης είναι αναρτημένο στο Opengov.gr .


Στέφανος Κουζώφ

Είναι Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει πολυετή εμπειρία στην χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό παραγωγικών διαδικασιών, τα Συστήματα Διαχείρισης και εταιρικές εφαρμογές (ERP, CRM, DMS, ECM) και τη διαχείριση έργων. Στην ErgoQ διαχειρίζεται τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τις επαφές και στρατηγικές συνεργασίες καθώς και τον σχεδιασμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της εταιρίας. Παράλληλα επιβλέπει την εξυπηρέτηση πελατών, και την παροχή συμβουλευτικής στήριξης σε επιχειρηματικά και διοικητικά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.