Ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών

Ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών
22 Ιούλ 2015

Ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεωνΟι παγκόσμιες εξελίξεις και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που με τα capital controls έφτασαν σε σημείο να απαγορεύονται ουσιαστικά, οι συναλλαγές με μετρητά,  έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες να αναζητούν λύσεις που να επιτρέπουν την λειτουργία της εταιρίας τους χωρίς μετρητά. Για το λόγο αυτό, αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες παγκοσμίως λύσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων.

Ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων

Η λύση στη λειτουργία χωρίς μετρητά δεν είναι κάτι νέο, αλλά αντίθετα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Το μόνο που απαιτείται είναι οργάνωση και στρατηγικός σχεδιασμός για μετάβαση από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων, τόσο για εμπορικές όσο και για παροχής υπηρεσιών. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα κύρια διαθέσιμα εργαλεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην επιχείρηση μας, με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος. Με την υιοθέτηση αυτών των εργαλείων, σε βάθους χρόνου θα εξασφαλίσουμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας χωρίς να δεσμευόμαστε από καθυστερήσεις ή και ελέγχους ροής χρημάτων από τις τράπεζες.

Βασικό και κοινό χαρακτηριστικό όλων των εργαλείων που παρουσιάζουμε είναι ότι αποτελούν ένα e-wallet (ηλεκτρονικό πορτοφόλι) που δεν ελέγχεται ή εδράζει σε κάποια τράπεζα.

Paypal

www.paypal.com

Το PayPal είναι πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του Διαδικτύου. Το PayPal χρησιμεύει ως ηλεκτρονική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους, όπως οι επιταγές και οι εντολές πληρωμής. [wikipedia.gr]

Το PayPal αποτελεί την ποιο διαδεδομένη παγκοσμίως, ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο συναλλαγών για  ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών.

Με έναν λογαριασμό Paypal μπορείτε να λαμβάνετε χρήματα ή να πληρώνετε, είτε σε άλλους λογαριασμούς Paypal είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το Paypal είναι ο εικονικός τραπεζικός λογαριασμός σας, στον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε τα χρήματά σας από και προς συνήθεις τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πλεονεκτήματα:

 • Δεν απαιτούνται πρόσθετα (ενδεχομένως δαπανηρά) μέτρα ασφαλείας ή κρυπτογράφησης για την ιστοσελίδα σας
 • Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη υπηρεσία και έμπιστη πλατφόρμα πληρωμών
 • Όλοι μπορούν να πληρώσουν με μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ακόμη κι αν δεν έχουν λογαριασμό PayPal

Μειονεκτήματα

 • Το Paypal ζητά προμήθεια για κάθε σας συναλλαγή. Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα χρεώσεων εδώ
 • Δεν είναι πάντα προφανές ότι μπορείτε να πληρώσετε ως επισκέπτης (χρεωστική/πιστωτική κάρτα) – ορισμένοι πελάτες μπορεί να δουν το PayPal στην ιστοσελίδα σας, να σκεφτούν “δεν έχω λογαριασμό PayPal”, και να αποχωρήσουν

Skrill

www.skrill.com

Το Skrill, όπως και το Paypal, είναι πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του Διαδικτύου. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μπορείτε να  εκδώσετε χρεωστική(debit) Skrill Mastercard και να κάνετε αναλήψεις από το ηλεκτρονικό σας πορτοφόλι άμεσα, από οποιοδήποτε ATM με μια μικρή προμήθεια των 1.50 ευρώ, χωρίς να δεσμεύεστε από οποιοδήποτε capital control.

Πλεονεκτήματα:

 • Ισοτιμία συναλλάγματος. Προσφέροντας πληρωμές σε 40 νομίσματα και 200 χώρες.
 • Εδραιωμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 • Skrill VIP. Σε περίπτωση που οι συναλλαγές σας ξεπερνούν τις 6000€ εντός τριμήνου αυτομάτως λαμβάνετε τα προνόμια του λογαριασμού Skrill VIP.

Μειονεκτήματα

 • Εάν ο λογαριασμός σας είναι ανενεργός σε μια περίοδο 12 μηνών, στη συνέχεια θα αφαιρείται  κάθε μήνα 1€
 • Υπάρχει προμήθεια ακόμη και σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων από ακύρωση μιας εμπορικής συναλλαγής.
 • Έχει διαδεδομένη χρήση ως e-wallet σε τυχερά παιχνίδια. Αυτό μπορεί πιθανόν να δημιουργεί μια αρνητική εικόνα σε πελάτες που πιθανώς να το έχουν υπ’ όψιν

Viva Wallet + POS

www.vivapayments.com

Η ελληνική εταιρεία Viva Payments, αποτελεί ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος αδειοδοτημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέχει στις επιχειρήσεις σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες αλλά διαθέτει και κάποιες που την κάνουν να ξεχωρίζει. Η σημαντικότερη επιπλέον παροχή είναι η δυνατότητα χρήσης POS (Point Of Sales – ταμειακή μηχανή) για τα καταστήματα εμπορίου αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, το οποίο συνδέεται με το e-wallet σας και σας επιτρέπει να δέχεστε ηλεκτρονικές πληρωμές στην επιχείρηση εμπορίου ή υπηρεσιών που διαθέτετε.

Πλεονεκτήματα:

 • Ποικίλες υπηρεσίες και συνδυασμός με μηχάνημα POS
 • Mobile και Web εφαρμογή για πληρωμές μέσω κινητού αλλά και της ιστοσελίδας σας
 • Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις πληρωμές σας μέσω της ιστοσελίδας τους, και μέσω API στη περίπτωση που επιθυμείτε πλήρη διασύνδεση με το ERP λογισμικό σας
 • Στη περίπτωση που μία συναλλαγή ακυρωθεί ή επιστραφεί, η προμήθεια που καταβάλατε σας επιστρέφεται στο ακέραιο

Μειονεκτήματα

 • Δεν έχει παγκόσμια παρουσία, οπότε δεν μπορείτε να πληρώνεστε από το εξωτερικό
 • Το διάστημα που απαιτείται για την επιστροφή των χρημάτων (λόγο π.χ. αντιλογισμού) στην κάρτα του πελάτη είναι έως 5 εργάσιμες, αλλά σε περίπτωση τραπεζικής αργίας ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι και αρκετά μεγαλύτερος.
 • Δεν υπάρχει έτοιμο plugin για αυτόματη διασύνδεση της ιστοσελίδας σας με την υπηρεσία, οπότε η διασύνδεση κοστίζει

Bitcoin

https://el.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Το Bitcoin είναι ίσως η μεγαλύτερη επανάσταση ενάντια στο καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency), καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογράφησης για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων και την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κέρμα ή χαρτονόμισμα, δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα και δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα.

Από την άλλη, υπάρχουν πολλές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μετατροπής των Bitcoin σε κοινό, φυσικό νόμισμα μέσω μετατροπής των bitcoin σε ευρώ και αντίστροφα αλλά και ATM’s που μετατρέπουν τα Bitcoin σε ρευστό

Πλεονεκτήματα:

 • Οι συναλλαγές σε bitcoin συμβαίνουν άμεσα και ανακοινώνονται ταυτόχρονα σε όλο το δίκτυο ανά τον πλανήτη.
 • Η αποκεντρωμένη διεθνής φύση, που δεν απαιτεί καμία κεντρική αρχή ελέγχου ή επιβεβαίωσης.
 • Υπάρχει εξασφαλισμένη ανωνυμία συναλλαγών, ώστε ο καθένας μας να μπορεί να διατηρήσει την ιδιωτικότητά του, απεμπλέκοντας έτσι τις συναλλαγές μας από τα προσωπικά μας στοιχεία

Μειονεκτήματα

 • Εάν χαθούν τα ιδιωτικά κλειδιά (κάτι σαν password), χάνεις την πρόσβαση στο πορτοφόλι σου
 • Έχει μεγαλύτερη διακύμανση στην ισοτιμία του με τα υπόλοιπα νομίσματα, καθώς το bitcoin δεν έχει κάποια κεντρική αρχή που να παρεμβαίνει στις διακυμάνσεις στην προσφορά και την ζήτηση όπως συμβαίνει με πχ τα κρατικά νομίσματα. Η λύση φυσικά είναι ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός των εταιρικών δαπανών, και το hedging δηλαδή η προ-αγορά ευρώ με bitcoin, για την κάλυψη των δαπανών αυτών. Παγκοσμίως, έχουν ήδη ιδρυθεί εταιρείες που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.
 • Έχει ασαφές νομικό πλαίσιο, καθώς η αποκεντρωμένη φύση των bitcoin, όπως και άλλα από τα χαρακτηριστικά τους, εισάγουν νέες παραμέτρους που δεν έχουν εξεταστεί σε όλο τους το εύρος σε καμία χώρα

Επίλογος

Προσπαθήσαμε πολύ συνοπτικά να σας παρουσιάσουμε τα εργαλεία για ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων που αποτελούν αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις έναντι της συνήθους τραπεζικής συναλλαγή ή της συναλλαγής με ρευστό. Οπωσδήποτε όμως, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές επιχειρήσεων είναι καθαρά τεχνολογικό θέμα, η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική απαιτεί τεχνογνωσία και εμπειρία για να απολαύσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και κανένα από τα μειονεκτήματα τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στην απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία της δικής σας επιχείρησης, παρά τα capital controls.

Θέλετε να ενημερώνεστε για παρόμοια θέματα; Κάντε Like τη

ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.