ISO 22000
06 Αυγ 2010
Την 1η Σεπτεμβρίου 2005 εκδόθηκε το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2005 με τίτλο “Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων”, το οποίο αφορά τις Επιχειρήσεις Τροφίμων αλλά και τις Επιχειρήσεις εκείνες που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται στον ευρύτερο κύκλο παραγωγής και διάθεσης των Τροφίμων. Το πεδίο εφαρμογής του προτύπου ISO 22000:2005 είναι ουσιαστικά όλη η τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων και των Ζωοτροφών.
Το ISO 22000 στοχεύει να δημιουργήσει μια ενιαία και ομοιογενή πλατφόρμα απαιτήσεων, αποδεκτή σε όλα τα κράτη παγκοσμίως και αναμένεται να αποτελέσει το αυριανό πρότυπο πιστοποίησης για τα Συστήματα HACCP, σε Παγκόσμια κλίμακα.
Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2005 ως κοινά αποδεκτού προτύπου πιστοποίησης για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων αναμένεται να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες συγχύσεις για τα συστήματα HACCP, τη μονομερή επιβολή στην αλυσίδα τροφίμων ειδικών συστημάτων πιστοποίησης και να αυξήσει την αξιοπιστία και την προστιθέμενη αξία των συστημάτων διαχείρισης και της πιστοποίησής τους.
Οι απαιτήσεις προτύπου βασίζονται σε τέσσερεις κύριους άξονες, οι οποίοι είναι :
- Απαιτήσεις για κανόνες Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής
- Προαπαιτούμενα Προγράμματα.
- Απαιτήσεις για HACCP σύμφωνα με τις αρχές του Codex Alimentarius.
- Απαιτήσεις για σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με το ISO 9001:2008.