Κρατικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύπτουν την ασφάλιση των εξαγωγών εντός ΕΕ προς Ελλάδα

26 Ιούλ 2012

Μεγάλοι Όμιλοι Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (EULER-HERMES, COFACE, κλπ.) διέκοψαν την ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων προς Έλληνες εισαγωγείς, προβάλλοντας ως αιτιολογία την οικονομική κατάσταση και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούν στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα Κρατικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύπτουν την ασφάλιση των εξαγωγών εντός ΕΕ προς Ελλάδα

Σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες εισαγωγείς συνήθως υποχρεούνται να προκαταβάλουν την αξία των προϊόντων που εισάγουν, πράγμα που δυσχεραίνει τη θέση τους, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη από την έλλειψη παροχής χρηματοδότησης από τις Ελληνικές Εμπορικές Τράπεζες. Δυστυχώς, το θέμα αυτό δημιουργεί πολύ αρνητικές επιπτώσεις και σε πολλές Ελληνικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες προκειμένου να ετοιμάσουν τις εξαγωγικές παραγγελίες από πελάτες του εξωτερικού.

Το πρόβλημα λύθηκε στις 21 Απριλίου 2012 που δημοσιεύτηκε στην «Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Official Journal of the European Union, 2012/C  117/01) τροπολογία της «Ανακοίνωσης» (Communication) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την Ασφάλιση των Βραχυπρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Με αυτή την τροπολογία, η Ελλάδα εξαιρείται από τη λίστα των «εμπορεύσιμων χωρών», οπότε οι εξαγωγείς χωρών-μελών της Ε.Ε. από 20.4.2012 θα μπορούν να ασφαλίζουν τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις προς Έλληνες εισαγωγείς στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς EULER-HERMES (Γερμανίας), COFACE (Γαλλίας), SACE (Ιταλίας), ATRADIUS (Ολλανδίας), ONDD (Βελγίου), SESCE (Ισπανίας), COSEC (Πορτογαλλίας), κλπ., οι οποίοι καλύπτονται πλήρως από τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.