Lean Startup: Ο καινοτόμος τρόπος για να ξεκινήσεις επιχείρηση

Lean Startup: Ο καινοτόμος τρόπος για να ξεκινήσεις επιχείρηση
30 Οκτ 2013

Lean StartupΕδώ και δεκαετίες, ο συνήθης τρόπος για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση είναι με μια ιδέα για ένα προϊόν, και την υπόθεση ότι οι πελάτες το επιθυμούν. Στη συνέχεια, ξοδεύεις μήνες ή χρόνια, για να το τελειοποιήσεις, χωρίς όμως ποτέ να μιλήσεις με πιθανούς πελάτες ώστε να αντιληφθείς κατά πόσο ή όχι έχει ζήτηση αυτό το προϊόν, παρά μόνο όταν αυτό βγει στην αγορά.  Όταν οι πελάτες τελικά το δουν και, πιθανώς, δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν, η επιχείρηση αποτυγχάνει. Και σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School στις ΗΠΑ, το 75 % όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν. Επιπρόσθετα στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση, η χαμηλή προσφορά κεφαλαίων και η χαμηλή παραγωγικότητα προσθέτουν και νέα εμπόδια στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.
Μια νέα και καινοτόμα μέθοδος, βασισμένη σε μια διαφορετική προσέγγιση, που συνδυάζει γρήγορη δοκιμή στην αγορά και συνεχή βελτίωση στη συνέχεια, ξεκίνησε πρόσφατα από την Αμερική και εξαπλώνεται ραγδαία ανά την υφήλιο. Ονομάζεται Lean Startup και είναι μια μεθοδολογία που έγινε γνωστή αρχικά μέσω του Eric Ries το 2011. Η μεθοδολογία Lean Startup δείχνει πως μια νέα επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και υποστηρίζει πως είναι δυνατόν να δημιουργήσει κανείς μια επιχείρηση χωρίς επενδυτικά κεφάλαια και χωρίς επιχειρηματικό πλάνο. Είναι μια επιστημονική προσέγγιση για τη δημιουργία και τη διαχείριση νέων επιχειρήσεων, με στόχο να φτάσει το επιθυμητό προϊόν στα χέρια των πελατών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το Lean Startup αποδείχτηκε ότι φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλά κέρδη.

Πως ξεκινάμε ένα Lean Startup;

Η επιχείρηση ξεκινάει με μικρά και σταθερά βήματα χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς να απασχολεί πολύ εργατικό προσωπικό, με στόχο την  ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η μεθοδολογία του Lean Startup έχει ως προϋπόθεση να απαντήσει στην ερώτηση όχι του αν μπορεί αυτό το προϊόν να κατασκευαστεί, αλλά αν αυτό το προϊόν πρέπει να κατασκευαστεί και αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια βιώσιμη επιχείρηση γύρω από αυτό το σύνολο των προϊόντων.
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να μάθουμε αρχικά ποιο είναι το πρόβλημα (ή τα προβλήματα) που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας, καθώς και αν το έλυσαν και με ποιο τρόπο. Στη συνέχεια πρέπει να  χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις τόσο για να για να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσίας ή το προϊόν μας, όσο και για να εξακριβώσουμε ποιοι πιθανώς ενδιαφέρονται για τη λύση που προτείνουμε (δηλαδή, ποιοι είναι οι πελάτες μας). Και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να έχουμε δεδομένα αλλά και χρόνο για να τα επεξεργαστούμε. Πρέπει να καταγράφουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία (απαντήσεις, απόψεις, προτάσεις, ακόμη και τηλέφωνα, ραντεβού και προσφορές), να τα αναλύουμε, και με βάση τα αποτελέσματα αυτά να επανασχεδιάζουμε την λειτουργία και τη διαφήμιση της επιχείρησης μας. Φυσικά, το ιδανικό μέσο τόσο για να επεξεργαστούμε όλες αυτές τις πληροφορίες αλλά και να έχουμε ευελιξία στην λειτουργία μας είναι ο υπολογιστής, και υπάρχουν ειδικά επιχειρηματικά λογισμικά που μπορούν να το κάνουν αυτό για εμάς, εξοικονομώντας μας χρόνο και μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το λειτουργικό μας κόστος (ανθρωποώρες).

Έτσι, οι πελάτες της επιχείρησης θα αγοράσουν οπωσδήποτε τα προϊόντα που παράγει (και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο ώριμα είναι τα ίδια τα προϊόντα), αφού θα καταφέρνουν να δίνουν λύσεις στα δικά τους προβλήματα.

Η ErgoQ είναι εξειδικευμένη στο σχεδιασμό και διαχείριση επιχειρηματικών διεργασιών, με εμπειρία στην καταγραφή, επεξεργασία και ανάλυση τους, καθώς και στην αυτοματοποίηση και παρακολούθηση μέσω πληροφορικής. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται βάση σύγχρονων μεθοδολογιών Process Management, και υλοποιούνται σε καινοτόμα πληροφορικά επιχειρηματικά συστήματα, όπως ο ErgoQube.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και καθημερινή λειτουργία της δικής σας επιχείρησης.

Θέλετε να ενημερώνεστε για παρόμοια θέματα; Κάντε Like τη

ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.