Λειτουργία εταιρείας χωρίς μετρητά

Λειτουργία εταιρείας χωρίς μετρητά
07 Ιούλ 2015

Χωρίς μετρητάΜε την τρέχουσα οικονομική κρίση να έχει οδηγήσει σε κλείσιμο των τραπεζών, η λειτουργία επιχείρησης χωρίς μετρητά γίνεται επιτακτική ανάγκη. Παλαιότερα, η ευρεία διαθεσιμότητα των μετρητών διευκόλυνε τις συναλλαγές. Σήμερα, οι πληρωμές πρέπει να περάσουν μέσα από μια τραπεζική συναλλαγή ή μια πιστωτική κάρτα. Όλα είναι ίδια, με επιπρόσθετο όφελος την ευκολία δόσεων, και με μια μικρή διαφορά: Ο πωλητής δεν θα έχει την πληρωμή άμεσα στο χέρι, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όταν εκκαθαριστεί η συνδιαλλαγή.

Από την άλλη, η καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, εδώ και αρκετά χρόνια είναι πραγματικά χωρίς μετρητά. Οι προμηθευτές πληρώνονται με επιταγή ή κατάθεση σε τράπεζα. Οι πελάτες, πληρώνουν με επιταγή, κατάθεση σε τράπεζα ή πιστωτική/debit κάρτα. Αλλά μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου έχει σίγουρα ένα πολύ μεγάλο όγκο συνδιαλλαγών σε μετρητά, αυτό των πωλήσεων της. Και τα έσοδα είναι άμεσα και χειροπιαστά. Μπορείς να πάρεις τις εισπράξεις και να πληρώσεις προσωπικό, προμηθευτές και συνεργάτες.

Τι αλλάζει όταν λειτουργούμε χωρίς μετρητά

Χωρίς μετρητά, θα χρειαστεί να γίνουμε πιο οργανωτικοί. Οι πληρωμές μας μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να εμφανιστούν στο λογαριασμό μας, και θα πρέπει να το υπολογίσουμε αυτό όταν θα πληρώνουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους προμηθευτές μας. Το θετικό είναι ότι για αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλη την σύγχρονη τεχνολογία στο επιχειρηματικό λογισμικό. Επίσης, οι συναλλαγές χωρίς μετρητά είναι και πολύ πιο αποτελεσματικές. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε ψιλά για ρέστα, ούτε να μετράμε χρήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος στα ρέστα. Στο τέλος της ημέρας, δεν χρειάζεται να μετρήσουμε τις εισπράξεις μας. Η κάθε μας συναλλαγή χωρίς μετρητά έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά, και αν έχουμε το σχετικό λογισμικό, μας έχει βγάλει και το λογαριασμό με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι μπορούν να πληρώσουν χωρίς μετρητά;

Σήμερα, δεν φτάνει μόνο να οργανώσουμε την κατάργηση των συναλλαγών με τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Οι πελάτες μας θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό, ώστε να μας επιλέξουν για τις αγορές τους. Και εδώ η λύση είναι έτοιμη και μας περιμένει. Το διαδίκτυο είναι ο πλέον προσιτός τρόπος ενημέρωσης του κοινού μας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα social media, την ιστοσελίδα μας, ακόμη και να βάλουμε διαφημίσεις, και οι υποψήφιοι πελάτες μας θα το μάθουν μέσα σε μερικές ώρες ή ημέρες.

Εμείς λειτουργούμε χωρίς μετρητά. Οι συνεργάτες μας;

Σίγουρα, με το που θα αποφασίσουμε να λειτουργούμε χωρίς μετρητά, θα χρειαστούμε και αντίστοιχους συνεργάτες. Οι πελάτες μας σίγουρα θα καλοδεχτούν την αλλαγή, ιδιαίτερα εάν εισάγουμε παράλληλα και ευκολίες πληρωμής. Οι προμηθευτές και συνεργάτες μας μπορεί να αντιδράσουν, όμως, καθώς δεν θα μπορούμε πλέον να τους πληρώνουμε με μετρητά. Μπορεί να χρειαστεί να βρούμε νέους, που θα λειτουργούν  σύγχρονα, και θα κερδίζουμε όλοι μαζί και από κοινού, χρόνο και χρήμα. Για αυτό θα χρειαστεί μια προσεκτική προετοιμασία, ώστε να μην διαταραχθεί η καθημερινή μας λειτουργία.

Χωρίς μετρητά, δεν είμαστε πιο ασφαλείς;

Χωρίς μετρητά, διατρέχουμε σίγουρα μικρότερο κίνδυνο να μας ληστέψουν. Όταν τελειώσουμε με την καταμέτρηση του ταμείου, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε καμιά εταιρεία ασφαλείας για να μεταφέρει τις εισπράξεις μας στην τράπεζα. Είναι ήδη εκεί. Οι πληροφορίες μας, όμως είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Μπορεί να μην κινδυνεύουμε από ληστεία, αλλά τα δεδομένα μας πλέον αξίζουν χρυσάφι. Οι πληρωμές μας, οι εισπράξεις, όλες οι συνεννοήσεις που έχουμε κάνει, όλα πλέον είναι ηλεκτρονικά, και ένα ηλεκτρονικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή. Επίσης, τα δεδομένα μας μπορεί να τα εποφθαλμιούν πολλοί, για διάφορους λόγους. Μια λίστα με e-mail πελατών μας μπορεί να έχει πολύ μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστές.

Με λίγα λόγια, με την καθημερινή λειτουργία χωρίς μετρητά, το προσωπικό πλέον δεν χρειάζεται να σπαταλά το χρόνο του στο να  μετράει και να μεταφέρει χρήματα, και μπορεί να τον αφιερώνει όλο στην αύξηση των πωλήσεων. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστούμε μια αναβάθμιση στα πληροφοριακά μας συστήματα ή/και νέους συνεργάτες. Και να περάσουμε από την φυσική ασφάλεια με κάμερες και συναγερμούς, σε ηλεκτρονική ασφάλεια μέσω cloud και συστημάτων RAID, UPS ή backup.

Η εταιρεία μας διαθέτει καινοτόμα συστήματα που μπορούν να μετατρέψουν κάθε Ελληνική επιχείρηση σε e-business, να της επιτρέψουν να διαχειρίζεται με πλήρη ασφάλεια όλα της τα δεδομένα ηλεκτρονικά, και να συναλλάσσεται πλήρως ηλεκτρονικά με πελάτες και προμηθευτές ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας εμπόδια όπως τα capital controls. Ελάτε σε επαφή μαζί μας να σας προετοιμάσουμε να λειτουργείτε χωρίς μετρητά. Για να λειτουργείται αποδοτικότερα, παραγωγικότερα, οικονομικότερα, τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.