Τι έχει πραγματικά αλλάξει εκ των υστέρων στον Οδηγό του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» και των Παραρτημάτων

01 Νοέ 2013

ΕΣΠΑΤο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013» προκηρύχθηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου 2013, τροποποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2013 από τη  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και τροποποιήθηκε ξανά τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι αλλαγές στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Το Υπουργείο αναφέρει ότι άλλαξε μόνο ο Οδηγός στα Κεφάλαια 6.2 και 6.3 καθώς και το Παράρτημα 2, ωστόσο μετά από σύγκριση παλαιού και νέου οδηγού και παραρτημάτων, διαπιστώσαμε και μερικές ακόμα αλλαγές:

Οδηγός
Στο Κεφ. 6.2, σελ. 10 προστέθηκε το “Διευκρινίζεται ότι για την παρούσα πρόσκληση, επιχειρήσεις «υφιστάμενες» στο εξωτερικό, νοούνται ως «νέες-υπό σύσταση» επιχειρήσεις.”
Στο Κεφ. 6.3, σελ. 12 το “να είναι εγκατεστημένες και να έχουν καταστατική έδρα στην Ελληνική επικράτεια” αντικαταστάθηκε με το “να είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΚ) 800/2008 (Παράρτημα IV του παρόντος Οδηγού)”
Στο Κεφ. 6.3, σελ. 13 διαγράφηκε το “να είναι εγκατεστημένες ή να προτίθενται να εγκατασταθούν στην Ελληνική επικράτεια”
Στο Κεφ. 8.2, σελ. 18 προστέθηκε το “Στην περίπτωση που η επένδυση υπάγεται στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του προϋπολογισμού του έργου.”
Στο Κεφ. 12, σελ. 22 προστέθηκε το “Επίσης ο ΕΦΕΠΑΕ ενημερώνει κάθε υποψήφιο που απορρίφθηκε από την διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης έργων, για την/ις αιτία/ες της απόρριψης της πρότασής του.”
Παράρτημα 1: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 2
Στη σελ. 6 αντικαταστάθηκε το “ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Χύτευση χάλυβα” με το “ΕΞΑΙΡOYNTAI οι ΚΑ∆ που σχετίζονται µε τον τοµέα χάλυβα, όπως αναλυτικά περιγράφεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 800/2008, Άθρο 1, σηµείο 29”
Παράρτημα 3: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 4: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 5: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 6: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 7: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 8: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 9: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 10: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 11: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 12
Στην Υπ. Δήλωση για υπό σύσταση ΜΜΕ προστέθηκε το “έχει την ιδιότητα της Μικροµεσαίας Επιχείρησης σύµφωνα µε το Παράρτηµα Ι του Καν. (ΕΚ) 800/2008.”
Παράρτημα 13
Στη σελ. 1, στους Επόπτες Αξιολόγησης προστέθηκαν οι “ΜΟΔ Α.Ε. και την ΕΥΣ.”
Παράρτημα 14: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 15: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 16: Καμία αλλαγή
Παράρτημα 17: Καμία αλλαγή

Συνοπτικά, ο κ. Χατζηδάκης:

  • Επέτρεψε εκ των υστέρων, σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έως 250 ατόμων και κύκλου εργασιών έως 50 εκ. ευρώ να ιδρύσουν υποκατάστημα στην Ελλάδα με επιδότηση από το ΕΣΠΑ, χωρίς να απαιτείται να μεταφέρουν ταυτόχρονα και την έδρα τους στην Ελλάδα, όπως απαιτούνταν έως σήμερα.
  • Όρισε ότι στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς πόρους (Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό), η ιδιωτική συμμετοχή θα είναι και εκεί 25% κατ’ ελάχιστον (όπως και στα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους).
  • Υποχρέωσε τον ΕΦΕΠΑΕ να ενημερώσει με επιστολή τις επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν για την αιτία της απόρριψης.
  • Πρόσθεσε στη γραφειοκρατία εποπτείας του ΕΣΠΑ, διπλασιάζοντας τους φορείς που το εποπτεύουν

Η ErgoQ σας παρέχει έγκυρη ενημέρωση σε θέματα του ΕΣΠΑ, και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη και διαχείριση επιχειρηματικών προτάσεων αλλά και στην υποστήριξη νέων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση, ενώ προσφέρει και διακεκριμένες, καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στην χρηματοδότηση, οργάνωση ή δημιουργία της δικής σας επιχείρησης.


ErgoQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.