HACCP

06 Αυγ 2010

Στα πλαίσια δημιουργίας νέων δεδομένων στον τομέα της Ασφάλειας των τροφίμων που επιβάλλονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) Αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων) και από την ισχύουσα πλέον Ελληνική νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 487/4.10.2000), απαιτείται η εφαρμογή, διατήρηση και αναθεώρηση ενός συστήματος Ανάλυσης Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (Hazard Analysis and Critical Control Points ή HACCP) για τις επιχειρήσεις που:

  • παρασκευάζουν
  • μεταποιούν
  • παράγουν
  • συσκευάζουν
  • αποθηκεύουν
  • μεταφέρουν
  • διανέμουν
  • διακινούν
  • προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα.

Η μελέτη HACCP είναι υποχρεωτική για κάθε επιχείρηση. Η λειτουργία της συνίσταται στον εντοπισμό των κινδύνων, στον ορισμό κρισίμων σημείων ελέγχου και εν συνεχεία στην παρακολούθηση των κρισίμων σημείων αυτών. Στόχος της είναι η διασφάλιση του προϊόντος έναντι χημικών, βιολογικών ή φυσικών παραγόντων που είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ειδικότερα, το περιεχόμενο και κάθε συστήματος HACCP βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  1. Ανάλυση των πιθανών κινδύνων στις παραγωγικές διεργασίες.
  2. Αναγνώριση των σημείων όπου μπορεί να εμφανιστούν τέτοιοι κίνδυνοι.
  3. Προσδιορισμός των κρισίμων αυτών σημείων.
  4. Προγραμματισμός και εφαρμογή των Διαδικασιών Ελέγχου και Επίβλεψης των κρίσιμων αυτών σημείων.
  5. Επανέλεγχος του ορθού τρόπου εφαρμογής του Συστήματος HACCP

Η πιστοποίηση του συστήματος της διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι το επόμενο βήμα για μια επιχείρηση προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι προσφέρει στους πελάτες της ή τους τελικούς καταναλωτές ασφαλή προϊόντα.

Πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι :

– Την απόδειξη ότι έχει υιοθετήσει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής
των τροφίμων
– Τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές
– Την κατοχύρωση της ασφάλειας των προϊόντων της
– Την διασφάλιση της πρόσβασης των προϊόντων της σε μεγάλες αγορές
– Την απόκτηση ενός ισχυρού εργαλείου Marketing.


ErgoQ

Πείτε μας την γνώμη σας: