Προκηρύχθηκε το Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα II

02 Αυγ 2013

Εξωστρέφεια ΙΙΤο πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ είναι ο δεύτερος κύκλος του συγκεκριμένου προγράμματος, σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης προκήρυξης, στην οποία εντάχθηκαν 746 επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Δνση ΜΜΕ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τον Ενδιάμεσο Φορέα του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ), και στοχεύει:

 • Στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως βασικής επιλογής για επιχειρήσεις της χώρας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και καινοτομία.
 • Στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
 • Στον αναπροσανατολισμό της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.
 • Στην ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργιών βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών και δεσμών συνεργασίας Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα Εξωστρέφεια II

Το Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II) του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 (ΕΠ.ΑΝ.ΙΙ), προκηρύχθηκε στις 02 Αυγούστου 2013 με συνολικό προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη)  τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000,00) ευρώ.

Επιλέξιμες για το Εξωστρέφεια ΙΙ είναι οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, κατασκευών, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί.

Ο προϋπολογισμός κάθε υποβολής μπορεί να είναι:

 • Από  €20.000 έως €100.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 –  70.22, 73 – 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2, 91 (ΚΑΔ – NACE 2008)
 • Από  €20.000 έως €200.000 ευρώ για τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι έως το 60% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης ή της τελευταίας δωδεκάμηνης χρήσης, ανάλογα.

Η Δημόσια Χρηματοδότηση είναι:

 • ΜΜΕ στη Μεταποίηση, Κατασκευές, Υπηρεσίες : 45%
 • ΜΜΕ στο Εμπόριο : 35%
 • ΜΜΕ στο Εμπόριο ΚΑΙ συνεργασία με 2 ΜΜΕ άλλων κλάδων : 55%
 • Μεγάλη Επιχείρηση (όχι ΜΜΕ)  με συνεργασία με 2 ΜΜΕ, εκ των οποίων η μία στη Μεταποίηση : 45%
 • Μεγάλη Επιχείρηση μόνη : 30%
 • Τρεις ΜΜΕ : 55%

Η Ιδία Συμμετοχή αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών, και μπορεί να καλυφθεί με τραπεζικό δάνειο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΤΕΑΝ.  Ο χρόνος υλοποίησης είναι 15 μήνες.

Οι Επιλέξιμες Δαπάνες μπορεί να είναι:

 1. Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις
 2. Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
 3. Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας
 4. Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους
 5. Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
 6. Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
 7. Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

Το Εξωστρέφεια ΙΙ θα είναι ανοικτό για υποβολές από την Δευτέρα 5 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Η ErgoQ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη και διαχείριση επενδυτικών προτάσεων αλλά και στην υποστήριξη νέων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση, ενώ προσφέρει και διακεκριμένες, καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για να σας στηρίξουμε στο σχεδιασμό, υλοποίηση και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου σας.


ErgoQ

Comments

 1. Πολύ ενδιαφέρον. ΤΟυλάχιστον για εμάς που θέλουμε να ενταχθούμε σε κάτι ανάλογο!

  • Το προσεχές διάστημα περιμένουμε ένα σημαντικό αριθμό από προκυρήξεις προγραμμάτων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και μεταποίησης. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο της εταιρείας μας, να δούμε τι ακριβώς σας ενδιαφέρει και να σας κρατάμε ενήμερο για τις εξελίξεις που σας ενδιαφέρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.